Program prehrane 1. Teden

 

 

Plan prehrane bo smiseln in organiziran 🙂 Predvsem STRUKTURIRAN, tako da ti bo v pomoč.

Ne bo ti vzelo dodatnega časa; samo namesto enih stvari boš lahko izbrala druge.

VARNO in smiselno aktiviranje metabolizma. Lažja boš, telo se bo ščistilo in kakšen odvečen obroček okrog trebuha se bo poslovil 🙂

Vabim te k ogledu naslednjih posnetkov iz programa:

  • Kombiniranje živil
  • Pitje gline
  • Smuti

 

Pričnemo z glino in s smutijem; TO STA PRVA KORAKA PRVEGA TEDNA.

 

(V obred z glino lahko vključiš tudi svoje bližnje – partnerje, otroke…).

V naslednjih lekcijah imaš skozi video opisan postopek, kako pripravimo glino in smuti. Predlagam, da si ju najprej pogledaš.

Glino po opisanem postopku v videu uživaš:

  • 3 tedne BREZ USEDLINE
  • 1 teden odmora
  • 3 tedne Z usedlino

 

Glino lahko naročiš tukaj, kjer jo naročam jaz

https://glina.si/trgovina/naravna-glina/glina-preciscena-za-pitje

 

Smuti, pripravljen na ta način uživamo vse do sredine oktobra (poglej video spodaj). Naj postane tvoja nova življenjska izbira. Sama uživam smuti na ta način že 10 let in je odlična izbira. Je tudi okusen 🙂 Video za pripravo smutija najdeš med lekcijami v programu.

Presenetljivo okusen.

 

Vedi, da ni nič obvezno. Imaš izbiro, da se odločaš, kaj ja, kaj ne, kaj še ne…Sledi svojim občutkom. Izbire imaš tukaj ogromno!!!! KORAK PO KORAK. Nekaj letos, nekaj drugič. Že, če v svoje življenje vpelješ 1 KORAK, ki te bo spremljal, je to IZJEMNO.  Kar te pokliče, temu se posveti. Nič na silo. Nežno in ljubeče.

Delaš korake in to je pomembno!

 

Torej, prvi teden:

1) Glina na tešče

2) Smuti (lahko potem še zajtrk, v kolikor ti bo premalo – takoj za smutijem, npr. en kos kruha z avokadom in redkvico ali zajtrk (po želji; ne vem, kako si navajena zjutraj – nekatere zjutraj nimate zajtrka; za tiste, bo smuti najbrž zjutraj že velik korak. Želela bi si, da se nekako navadiš na zajtrk; vsaj smuti). Drugače po smutiju poješ še nekaj – zajtrk, ki si ga navajena; Mogoče ti bo pasalo malo manj, ker si popila smuti.

  • kosilo (ko boš…glede na tvoj življenjski ritem). POZOR: med zajtrkom in kosilom NI vmesnih prigrizkov!! Majhnih malic, oreščkov, “nekaj malega” in podobno:
  • večerja: zaenkrat po želji (tudi med kosilom in večerjo ni vmesnih prigrizkov);

 

3) Kosilo do 16.ure

 

4) Večerja: zadnji obrok preden zaide sonce

(takrat ugasne tudi prebava in je učinkovita samo še 20%)

POSEBNOST 1. tedna = BREZ PRIGRIZKOV 

 

Kar bova poskusili prvi teden je, da ješ 3x/ dan v premorih 4 ure BREZ VMESNIH “grickalk.” Nič piškotov, nekaj “malega.” Če bo potreba velika, pojdi kar na PREDIHOVANJE!!!!!

 

Pij veliko tople vode, med 17. in 19. uro si lahko pripraviš čaj iz kopriv ali mete.

 

Živila, ki jih za 7 tednov ČRTAŠ in pospraviš daleč na konec omare (za začetek): hrenovke, konzervirana tuna, slanina, svinjina, fermentirani sojini izdelki, kikiriki, pistacija, alkohol, pijače z mehurčki, kečap, majoneza, kolači, krofi, pecivo, pica, vnaprej pripravljeni, zamrznjeni obroki, sladkarije, hitra in ocvrta hrana, žvečilni gumiji. VSE PREDELANA HRANA.

 

DOVOLJENA ŽIVILA: jajca, piščančje meso, puran, ribe (ne losos), tofu; žita: ajda, kvinoja, divji riž, proso; sladek krompir; vse stročnice (čičerika, fižol…razen grah in fermentirani sojini izdelki; zelenjava: vsa (razen koruze, graha in gob); brazilski oreščki, bučna semena, laneno seme, lešniki, mandlji, orehi, pinjole, semena konoplje, sezamova in sončnična semena; olja: laneno, kokosovo, olivno, sezamovo, sončnično, maslo, ghee; avokado, grenivka, limona, limeta; dodatki: sol, poper, kajenski poper, jabolčni kis (surov in neprečiščen); pijača; voda, nesladkano mleko iz mandljev ali kokosa, zeleni čaj (s kofeinom ali brez), zeliščni čaj (črna detelja, poprova meta); in seveda sadje in zelenjava v neomejenih količinah

 

Primeri kombiniranja hrane:

 

ZAJTRK (Če je potrebno poleg smutija):

  • jajca ali jajčni beljaki na različne načine: vmešana, trdo ali mehko kuhana, na oko. Z dodano zelenjavo, paprikami, bučkami, paradižnikom. Zraven kakršnakoli solata, zelenjava.
  • topli kosmiči: amarant, rjavi riž ali kvinoja z oreščki, mandljevim mlekom, cimetom in stevio (ali ksilitol)
  • sesekljan sladek krompir s čebulo in trdo kuhana jajca
  • palačinke: uporabiš moko iz ajde ali rjavega riža, jajca, mandljevo mleko, sol. Noter zavijete zelenjavo.
  • slana pita z brokolijem in ajdove moke
  • omleta z zelenjavo (špinača, čebula, avokado) rahlo popraženo na kokosovem olj
  • umešana jajca s puranom, čebulo in na koščke narezanimi bučkami
  • mehko kuhana jajca s koščkom kruha iz lana
  • topli ajdovi kosmiči s cimetom
  • palačinke brez glutena s popečeno zelenjavo

 

KOSILO (ALI VEČERJA):

  • različne solat: s špinačo, listnato zelenjavo, zelenim ohrovtom, čebulo, kalčki, korenčkom, repo, oreščki, limono, limeto
  • divji in rjavi riž s poparjeno ali kuhano zelenjavo
  • popečena zelenjava s tofujem ali piščancem
  • pečen sladek krompir s pečenim puranom
  • na žaru ali ponvi popečena oz .kuhana riba (brancin, orada, polenovka, postrv) in zelenjava
  • pečen krompir z zelenjavo
  • piščančja solata s polovico avokada
  • enolončnice, juhe (brez mleka in mlečnih izdelkov) – piščančja, zelenjavna, porova, cvetačna, lečina
  • kvinoja ali ajda z zelenjavo
  • puranji ali piščančji sendvič s kruhom brez glutena, kvasa, mlečnih izdelkov ali sladkorja