Program prehrane 2. Teden

 

Greva v drugi teden detoxa. Program sem oblikovala tako, da se lahko pridružiš VEDNO na začetku tedna, v kolikor še nisi pričela. Lahko pričneš s tem tednom.

(razen glino podaljšaš nato za dva tedna).

 

Tukaj je plan, program 2.tedna DETOX RESETA.

Predlagam, da si ponovno vzameš čas in prebereš, ker je kar nekaj materiala 🙂 Obsežno.

 

Drugi teden:

1) Glina na tešče

2) Smuti (lahko potem še zajtrk, v kolikor ti bo samo smuti premalo – takoj za smutijem, npr. en kos kruha z avokadom in redkvico ali zajtrk (po želji; ne vem, kako si navajena zajtrkovati – nekatere zjutraj nimate zajtrka; za tiste, bo smuti najbrž zjutraj že velik korak. Želela bi si, da se nekako navadiš na zajtrk; vsaj smuti). Drugače po smutiju poješ še nekaj – zajtrk, ki si ga navajena; Mogoče ti bo pasalo malo manj, ker si popila smuti.

  • Kosilo (ko boš…glede na tvoj življenjski ritem).

 

POZOR: med zajtrkom in kosilom še vedno NI vmesnih prigrizkov!! Majhnih malic, oreščkov, “nekaj malega” in podobno:

  • večerja: zaenkrat po želji (tudi med kosilom in večerjo ni vmesnih prigrizkov);

 

Hrano kombiniraš po želji – pomagam si s priporočenimi možnostmi.

 

Ta teden PODVOJIŠ ZELENJAVO. Predvsem zeleno!!!! Veliko solat, k vsemu, kar ješ – kosilo in večerja dodaj zelenjavo. Več zelenjave.

3) Kosilo do 16.ure

 

4) Večerja: zadnji obrok preden zaide sonce

(takrat ugasne tudi prebava in je učinkovita samo še 20%)

 

POSEBNOSTI 2. tedna

 

1) Teden brez VSEH mlečnih izdelkov. Zamenjaj jih za rastlinske izdelke ali jih enostavno preskoči.

 

2) Test, samo en teden: BREZ KAVE in pravih čajev. Nujno želiva preveriti, kaj se dogaja s telesom in potrebami znotraj naju (razložim v posnetku za detox 2.teden)

 

3) V svoj jedilnik dodaj čimveč zelene zelenjave in zelenjave ter sadja nasploh!! Ženske imamo rada solate na vse načine J Skuhaj si zelenjavne juhe, rižote in podobno.

 

4) Pravilo 12 ur – BREZ HRANE. To pomeni, če si nazadnje jedla ob 19.uri ne ješ pred 7.uro zjutraj – Prilagodi si, vendar imej v mislih, da je zadnji obrok pred sončnim zahodom (sicer je prebava samo še 20%).

 

5) Pij veliko tople vode ali razredčene sokove s toplo vodo (pomarančni in korenček). 1 cm soka, ostalo topla voda.

 

6) Čaj koprive po želji (med 17. in 19.uro)

 

7) BREZ PRIGRIZKOV.Tudi ta teden; ješ 3x/ dan v premorih 4 ure BREZ VMESNIH “grickalk.” Nič piškotov, nekaj “malega.” Če bo potreba velika, pojdi kar na PREDIHOVANJE!!!!! Če boš lačna, pojej pri vsakem od treh obrokov več. Če si zelo aktivna, si daj polovico več kosila, zajtrka ali večerje. Samo ne »iskati« vmes.

 

Pij veliko tople vode, med 17. in 19. uro si lahko pripraviš čaj iz kopriv ali mete.

 

?Živila, ki jih za 7 tednov ČRTAŠ in pospraviš daleč na konec omare (za začetek): hrenovke, konzervirana tuna, slanina, svinjina, fermentirani sojini izdelki, kikiriki, pistacija, alkohol, pijače z mehurčki, kečap, majoneza, kolači, krofi, pecivo, pica, vnaprej pripravljeni, zamrznjeni obroki, sladkarije, hitra in ocvrta hrana, žvečilni gumiji. VSE PREDELANA HRANA.

 

DOVOLJENA ŽIVILA: jajca, piščančje meso, puran, ribe (ne losos), tofu; žita: ajda, kvinoja, divji riž, proso; sladek krompir; vse stročnice (čičerika, fižol…razen grah in fermentirani sojini izdelki; zelenjava: vsa (razen koruze, graha in gob); brazilski oreščki, bučna semena, laneno seme, lešniki, mandlji, orehi, pinjole, semena konoplje, sezamova in sončnična semena; olja: laneno, kokosovo, olivno, sezamovo, sončnično, maslo, ghee; avokado, grenivka, limona, limeta; dodatki: sol, poper, kajenski poper, jabolčni kis (surov in neprečiščen); pijača; voda, nesladkano mleko iz mandljev ali kokosa, zeleni čaj (s kofeinom ali brez), zeliščni čaj (črna detelja, poprova meta); in seveda sadje in zelenjava v neomejenih količinah

 

Primeri kombiniranja hrane:

 

ZAJTRK (Če je potrebno poleg smutija):

  • jajca ali jajčni beljaki na različne načine: vmešana, trdo ali mehko kuhana, na oko. Z dodano zelenjavo, paprikami, bučkami, paradižnikom. Zraven kakršnakoli solata, zelenjava.
  • topli kosmiči: amarant, rjavi riž ali kvinoja z oreščki, mandljevim mlekom, cimetom in stevio (ali ksilitol)
  • sesekljan sladek krompir s čebulo in trdo kuhana jajca
  • palačinke: uporabiš moko iz ajde ali rjavega riža, jajca, mandljevo mleko, sol. Noter zavijete zelenjavo.
  • slana pita z brokolijem in ajdove moke
  • omleta z zelenjavo (špinača, čebula, avokado) rahlo popraženo na kokosovem olj
  • umešana jajca s puranom, čebulo in na koščke narezanimi bučkami
  • mehko kuhana jajca s koščkom kruha iz lana
  • topli ajdovi kosmiči s cimetom
  • palačinke brez glutena s popečeno zelenjavo

 

KOSILO (ALI VEČERJA):

  • različne solat: s špinačo, listnato zelenjavo, zelenim ohrovtom, čebulo, kalčki, korenčkom, repo, oreščki, limono, limeto
  • divji in rjavi riž s poparjeno ali kuhano zelenjavo
  • popečena zelenjava s tofujem ali piščancem
  • pečen sladek krompir s pečenim puranom
  • na žaru ali ponvi popečena oz. kuhana riba (brancin, orada, polenovka, postrv) in zelenjava
  • pečen krompir z zelenjavo
  • piščančja solata s polovico avokada
  • enolončnice, juhe (brez mleka in mlečnih izdelkov) – piščančja, zelenjavna, porova, cvetačna, lečina
  • kvinoja ali ajda z zelenjavo
  • puranji ali piščančji sendvič s kruhom brez glutena, kvasa, mlečnih izdelkov ali sladkorja