Program prehrane 5. Teden

FOKUS TA TEDEN: Jej počasi, zavestno, okušaj – jej min. 20 min.

 

1) Glina na tešče – tiste, ki ste že uživale glino prejšnje tri tedne, lahko sedaj popijete z usedlino. Postopek je isti. Zvečer nastavite, zjutraj pomešate z leseno ali plastično žličko, dodate polovico tople vode in popijete. Tiste, ki boste prvič, popijete do usedline.

2) Smuti  – dodaš lahko jagode. Odličen je z jagodami. Zdaj jih izkoristi (lahko potem še zajtrk, v kolikor ti bo premalo – takoj za smutijem, npr. en kos kruha z avokadom in redkvico ali zajtrk (po želji; ne vem, kako si navajena zjutraj – nekatere zjutraj nimate zajtrka; za tiste, bo smuti najbrž zjutraj že velik korak. Želela bi si, da se nekako navadiš na zajtrk; vsaj smuti). Drugače po smutiju poješ še nekaj – zajtrk, ki si ga navajena; Mogoče ti bo pasalo malo manj, ker si popila smuti.

  • kosilo (ko boš…glede na tvoj življenjski ritem) – priporočena hrana. JEJ VELIKO zelenjave – kot priloge – na žaru, solata. Izogibaj se, da ješ hkrati krompir in meso;
  • Raje izberi: krompir + solata ali meso + solata; Skratka VELIKO ZELENJAVE.

 

POZOR: med zajtrkom in kosilom in kosilo ter večerjo še vedno NI vmesnih pregrizkov!! Majhnih malic, oreščkov, “nekaj malega” in podobno. Tega se želiva odvaditi za vedno.

  • večerja: SOLATA ali ZELENJAVNA JUHA – vanjo daš dve žlici fižola, čičerike ali prosene oz. ajdove kaše. Ali en večji krompir. Lahko za večerjo ješ tudi »Juha brez trebuha«Predogled sprememb (se odpre v novem zavihku)

 

Hrano kombiniraš po želji – pomagaj si s priporočenimi možnostmi.

 

Spet PODVOJIŠ ZELENJAVO. En obrok je OBVEZNO s svežo zelenjavo. Predvsem zeleno!!!! Veliko solat, k vsemu, kar ješ – kosilo in večerja dodaj zelenjavo. Več zelenjave.

3) Kosilo do 16.ure

 

4) Večerja: zadnji obrok preden zaide sonce

(takrat ugasne tudi prebava in je učinkovita samo še 20%)

 

POSEBNOSTI 5. tedna

 

1) Če se le da, še naprej teden brez VSEH mlečnih izdelkov. Zamenjaj jih za rastlinske izdelke ali jih enostavno preskoči. Danes imaš na razpolago že VELIKO ODLIČNIH, OKUSNIH rastlinskih zamenjav.

 

2) Test, samo en teden: BREZ GLUTENA (vse kar vsebuje belo moko, tudi pira vsebuje gluten – manj, a ga).

Ideja in recept za kruh, ki »vedno rata« Kruh deluje bazično in je brez glutena. Primeren je za vse, ki imate težave z želodcem, candida…ODLIČEN. Vsak dan boljši

 

RECEPT: 

Pripravila sem ti super enostaven recept za  naaaaajboljši kruh. Kruh je primeren za vse, ki se izogibate glutenu, laktozi, ste vegani ali karkoli drugega ? To je takšen recept, ki vedno “rata”. Tudi če ti peka ne gre najbolje od rok sem 100% prepričana, da tukaj ne more iti nič narobe. Rezultat pa je več kot odličen – zelo okusen in ZDRAV kruh. Priprava je zelo hitra (cca. slabih 10 min, da vse pomešaš, 5, če si hitra in imaš vse sestavine že pri roki). Nato predaš vse ostalo v roke pečice in čakaš, da se kruh speče ? Potrebuješ zelo malo sestavin.

Potrebuješ:

  • 1/2 kg ajdove moke
  • 1/2 l radenske
  • 1 vinski kamen (ali pecilni prašek);
  • malo soli
  • (različna semena ali orehe po želje)

 

Pa dajva: V posodo odmeriš 1/2 ajdove moke, dodaš pol žličke soli, vinski kamen in semena. To kar dodajaš eno za drugim – stresaš na moko. Ni potrebno nič mešati, nič delati. Potem dodaš radensko in pričneš mesiti kruh do goste moke (oz. dobro premešaš vse sestavine, da prah sestavin ni več viden in je lepo umešan).

Maso preložiš v pekač (jaz imam ovalnega, lahko je kakšne druge oblike).

In to je to!!! Seveda, sedaj daš maso samo še v pečico, ki jo predhodno segreješ na 190 stopinj. Pečeš cca.45 min (z vilicami po 35 min. preveri, če je masa še “živa” in se še kaj pozna na vilicah).

Kruh obložiš po svoji domišljiji! Lahko ga tudi zamrzneš. Meni je drugi dan še boljši in še lepše se reže ? Dober tek!

 

 

3) V svoj jedilnik dodaj čimveč zelene zelenjave in zelenjave ter sadja nasploh!! Sadje NE popoldan. Do 12.ure.

 

(Ženske imamo rada solate na vse načine. Skuhaj si zelenjavne juhe, rižote in podobno).

 

4) Pravilo 12 ur – BREZ HRANE. To pomeni, če si nazadnje jedla ob 19.uri ne ješ pred 7.uro zjutraj – Prilagodi si, vendar imej v mislih, da je zadnji obrok pred sončnim zahodom (sicer je prebava samo še 20%).

 

5) Pij veliko tople vode ali razredčene sokove s toplo vodo (pomarančni in korenček). 1 cm soka, ostalo topla voda.

 

 

 

7) BREZ PRIGRIZKOV?Tudi ta teden; ješ 3x/ dan v premorih 4 ure BREZ VMESNIH “grickalk.” Nič piškotov, nekaj “malega.” Če bo potreba velika, pojdi kar na PREDIHOVANJE!!!!! Če boš lačna, pojej pri vsakem od treh obrokov več. Če si zelo aktivna, si daj polovico več kosila, zajtrka ali večerje. Samo ne »iskati« vmes.

 

?Živila, ki jih za 7 tednov ČRTAŠ in pospraviš daleč na konec omare: hrenovke, konzervirana tuna, slanina, svinjina, fermentirani sojini izdelki, kikiriki, pistacija, alkohol, pijače z mehurčki, kečap, majoneza, kolači, krofi, pecivo, pica, vnaprej pripravljeni, zamrznjeni obroki, sladkarije, hitra in ocvrta hrana, žvečilni gumiji. VSE PREDELANA HRANA.

 

DOVOLJENA ŽIVILA: jajca, piščančje meso, puran, ribe (ne losos), tofu; žita: ajda, kvinoja, divji riž, proso; sladek krompir; vse stročnice (čičerika, fižol…razen grah in fermentirani sojini izdelki; zelenjava: vsa (razen koruze, graha in gob); brazilski oreščki, bučna semena, laneno seme, lešniki, mandlji, orehi, pinjole, semena konoplje, sezamova in sončnična semena; olja: laneno, kokosovo, olivno, sezamovo, sončnično, maslo, ghee; avokado, grenivka, limona, limeta; dodatki: sol, poper, kajenski poper, jabolčni kis (surov in neprečiščen); pijača; voda, nesladkano mleko iz mandljev ali kokosa, zeleni čaj (s kofeinom ali brez), zeliščni čaj (črna detelja, poprova meta); in seveda sadje in zelenjava v neomejenih količinah

 

Primeri kombiniranja hrane:

 

ZAJTRK (Če je potrebno poleg smutija):

  • jajca ali jajčni beljaki na različne načine: vmešana, trdo ali mehko kuhana, na oko. Z dodano zelenjavo, paprikami, bučkami, paradižnikom. Zraven kakršnakoli solata, zelenjava.
  • topli kosmiči: amarant, rjavi riž ali kvinoja z oreščki, mandljevim mlekom, cimetom in stevio (ali ksilitol)
  • sesekljan sladek krompir s čebulo in trdo kuhana jajca
  • palačinke: uporabiš moko iz ajde ali rjavega riža, jajca, mandljevo mleko, sol. Noter zavijete zelenjavo.
  • slana pita z brokolijem in ajdove moke
  • omleta z zelenjavo (špinača, čebula, avokado) rahlo popraženo na kokosovem olj
  • umešana jajca s puranom, čebulo in na koščke narezanimi bučkami
  • mehko kuhana jajca s koščkom kruha iz lana
  • topli ajdovi kosmiči s cimetom
  • palačinke brez glutena s popečeno zelenjavo

 

KOSILO (ALI VEČERJA):

  • različne solat: s špinačo, listnato zelenjavo, zelenim ohrovtom, čebulo, kalčki, korenčkom, repo, oreščki, limono, limeto
  • divji in rjavi riž s poparjeno ali kuhano zelenjavo
  • popečena zelenjava s tofujem ali piščancem
  • pečen sladek krompir s pečenim puranom
  • na žaru ali ponvi popečena oz. kuhana riba (brancin, orada, polenovka, postrv) in zelenjava
  • pečen krompir z zelenjavo
  • piščančja solata s polovico avokada
  • enolončnice, juhe (brez mleka in mlečnih izdelkov) – piščančja, zelenjavna, porova, cvetačna, lečina
  • kvinoja ali ajda z zelenjavo
  • puranji ali piščančji sendvič s kruhom brez glutena, kvasa, mlečnih izdelkov ali sladkorja