Riževa juha

Pred vami je čudovit, starodaven recept ki je na Kitajskem veljal za zdravilno hrano že od dinastije Han, leta 206 pred našim štetjem. Gre za riž, ki skoraj popolnoma razpade – poimenovala sem ga “Riževa juha.”

Če želimo ustvariti bazičnost je ta recept odlična izbira. Poleg tega popolnoma spočije prebavila in želodec. Počutje po riževi juhi je lahkotno in posledično se tudi psihično počutimo bolj razbremenjene.

Priporočam ga tudi v času okrevanja, po boleznih…

Še posebej ugodno vpliva na želodec in črevesje in je primeren za odrasle, kot tudi za otroke in dojenčke. Deluje nežno in je lahko prebavljiv. Staro kitajsko besedilo pravi: Pri zdravljenju izčrpanega bolnika uporabljajte gosto riževo juho. To je tako dobro, kot zvarek ginsenga.”

To razmišljanje je mogoče najbolje razumeti, če pogledamo kitajski koncept delovanja prebave. To, kar smatramo za svoj »želodec«, je pravzaprav bolj podobno kitajski ideji o vranici. Obstaja tudi želodec, vendar želodec le sprejema in meša hrano, ki jo jemo; Dejanska razgradnja hrane oz. “gnitje in zorenje,” se zgodi v vranici. Predstavljajmo si vranico kot kotel: da se hrana ustrezno razgradi, mora biti kotel segreti z ognjem pod njim. Po kitajski teoriji ledvični či oskrbuje ogenj za segrevanje prebavnega ognja za podporo prebavi.

Kongee je hranljiva hrana, saj toplota podpira normalno delovanje vranice qi tudi v času, ko je ledvični qi lahko oslabljen.

 

PRIPRAVA:

Kupimo najbolj navaden, bel riž. Sama ga kupim v dm-ju (“Milchreis” piše na embalaži; Poleg tega je še ekološki. Riž zna biti zelo predelan zato vam svetujem, da kupite bio riž).

Upoštevamo razmerje 1:5 (lahko celo 6,7). Ena skodelica riža in 5-7 skodelic vode.

Kuhamo na zelo majhnem ognju 1-2 uri oziroma dokler se riž popolnoma ne razgradi, razpade. Včasih je to hitreje, včasih potrebujemo malo več časa – odvisno od riža.

Kuhanju riža lahko dodamo majhno žličko bio kurkum in tako bo kongee še protivnetno zdravilo. Rada rečem zdravilo, ker je ta recept res – “Hrana, kot zdravilo.”

Riževo juho lahko sicer pripravite tudi na vodni osnovi piščančje ali zelenjave juhe.

 

Na koncu dodate nekaj zelenjave (2 vrsti): npr. por +šparglji, šparglji + korenje (samo malo podušite); in ščepec soli (zelo malo ali nič soli).

Seveda lahko izberete tudi 2 drugi vrsti spomladanske zelenjave (špinača, blitva…).

 

Juho lahko uživate tudi za zajtrk. Sicer pa kosilo, večerja.

 

Priporočam “kongee” dan:

ZAJTRK: Smuti

KOSILO: Riževa juha

VEČERJA: Riževa juha