Velika pričakovanja imaš. Velika pričakovanja do sebe, do nežne, surove ženske duše. Rada rečem, da smo mazohistke. Mislim, da čisto nič ne pretiravam. Škodiš si in vsak dan greš čez sebe. Od drugih pričakuješ, če že ne zahtevaš da so do tebe prijazni, ljubeči, da te cenijo in spoštujejo. Ti pa se ne maraš, morda se celo gnusiš sama sebi, misliš, da si napaka v tem obstoju…Taka si do sebe. Uničujoča, ponižujoča.  Pa ne samo enkrat, dvakrat, trikrat…Vedno znova in znova, dokler se ne sesuješ, ker ne zmoreš več. To ti lepo in očitno, brez ovinkarjenja sporoča tvoje telo. Ti je že prej, ampak ni bilo dovolj močno, da bi slišala. Koliko močno mora biti, da spregledaš in zaslišiš klic svojega srca, ki ga nenehno potiskaš na stran? Veš, da je bilo na začetku srce na sredini? Tako smo ga pričeli zanemarjati, dajati na stran, da se je tudi fizično pričelo pomikati na stran.

Kje je meja? Vsakodnevna utrujenost, zaspanost. Težave s ščitnico, maternico, jajčniki – se trudiš zanositi in ne gre in ne gre. Bolečine v hrbtenici, rokah, vratu, želodcu. Napetost v področju pljuč, depresija, tesnoba. Razbijanje srca, visok krvni tlak. Morda rak…? Ne vem…ti si odgovori, kdaj boš imela dovolj. Kaj se mora zgoditi?

Ti draga mama, žena, prijateljica, učiteljica, uspešna poslovna ženska in hkrati umetnica, nasmejana, urejena, vitka, ljubimka, kuharica, čistilka, serviserka odnosov, zdravnica, svetovalka…popolna ženska! To vse si! In to najboljša. Vsi ti zunanji nazivi, veliko imen, nalepk, etiket. POPOLNA SERVISERKA S.P.

Ti, ki bi rada, da je vse v redu, ki bi rada razumela partnerjeve nerazumljene dele, tiste, ki so na njemu da jih osvetli. Ti, Ki se skrivaš za svojim žuborečim vodnjakom čustev  in si raje tiho, kot da izraziš to kar čutiš, tiho, na račun lastnega zdravja in »miru«, da ne bo kaj narobe, da ne boš izzvala prepira in pogledala v osje gnezdo. Ti, ki si raje tiho, kot da se postaviš zase in odpreš svoje srce, ki se boji, da bo spet pohabljeno, prizadeto in ponižano. Ti, ki ne upaš reči ne, ker se bojiš, da boš izgubila še tisto vse, kar imaš. Ti, ki si želiš, da je vsaka pikica na svojem mestu in stanovanje brezhibno pospravljeno. Ti, ki se opazuješ v ogledalu in vidiš kožo, ki ne več tako prožna, kot je bila, da so se pojavile prve gube in da si s tem izgubila svojo lepoto in mladost. Ti, ki si na vsak način prizadeva nenehno držati napeto nitko ljubezenskega odnosa, tako, da prikimavaš drugim idejam in da nekdo sliši samo sebe, tebe pa nikdar. Ti, ki moraš biti najboljša ljubimka in redno izpolnjevati »domačo nalogo v postelji«, ker če ne si v nenehnem strahu, da boš zapuščena.

Si to res ti? Je to to, kar si želiš biti?  Kje je pa tvoje srce? Kje si pa ti? Tvoje sanje, želje in hrepenenja. Tvoja. Ne tista, od drugih. Samo tvoja. Kdaj si se nazadnje ustavila in se pohvalila? A misliš, da se nimaš za kaj? Prosim, v tem trenutku vzemi v roke svoj zvezek (ali list papirja, če nimaš posebnega zvezka) in napiši 10 svojih pozitivnih lastnosti. Potem jih še enkrat preberi. Poglej, kako krasna si. Učiva se. Vadiva, kako biti prijazna in nežna sama sabo. Od drugih to pričakuješ, da so taki do tebe. To je zelo, zelo težko mogoče, dokler si do sebe zmaj. Dokler se trpinčiš in si nikakor ne daš možnosti in priložnosti, da spoznaš da si vredna, da si ljubljena in da si vredna da si svobodna, boš dobivala te izkušnje še naprej. Zato je čas, da se pričneš ukvarjati s sabo. Zdaj je čas, čas zate. Da pričneš s sabo nežno in čutno ravnati. Beri, meditiraj, dihaj. Obljubi mi, da boš vsak dan naredila nekaj, kar te veseli. Ampak res vsak dan on danes naprej. Ti veš, kaj je to. Tvoje srce ve. Opazuj življenje, dih. Pojdi v naravo, čuti, dihaj…vse to si ti. Nič ni ločeno od tebe.

To ni sebično. To je nujno! S tem, ko poskrbiš zase, poskrbiš za druge. Za partnerja in otroke.  Kaj jim sploh lahko nudiš, če si polna, če je tvoje srce zaprto. Samo odprto srce lahko daje in sprejema. Poskrbi za notranjo lepoto. Lahko obiščeš kirurga, ki ti bo morda napolnil ustnice ali popravil nos; ampak če v sebi ostaneš enaka, ti zunanja sprememba ne bo kaj dosti koristila. Zunanjost bo odraz notranje grdote. Lahko si spremeniš vse, ampak svoje notranjosti ne moreš skriti.

 

In nič ti ni treba! Prav nič! Prosim, zamenjaj besedo MORALA BI za: če bi želela, bi lahko…In tukaj se ustaviva, narediš seznam: primer:

  1. če bi želela, bi lahko…bila bolj sproščena.
  2. če bi želela, bi lahko…več časa posvetila sebi.
  3. če bi želela, bi lahko…prebrala kakšno knjigo.
  4. če bi želela, bi lahko…prenehala kaditi.
  5. če bi želela, bi lahko…ozdravela.
  6. če bi želela, bi lahko…shujšala

itd…piši, piši, piši…

 

 

Opusti besedo obveznost: otrok ni obveznost, otrok je božje darilo. Partner je nekdo, s katerim deliš sebe in ni obveznost. Še enkrat: nič ti ni treba.

Enostavno opazuj, česa ne potrebuješ. In tudi če to odvržeš, še vedno si. Tebe tebi nihče ne more vzeti – to mi je zelo ljuba misel. Jaz sem jaz, moje bistvu, moja ljubezen v mojem srcu, v moji biti je. To je edino resnično, kar obstaja. Od tu sva jaz in ti. Tukaj ni razlik, primerjav, vse odpade. Ostanemo samo vsi, goli in povezani.

Ovrednoti kaj lahko v kakšnem dnevu izpustiš, da se spočiješ: kaj je res nujno! A je tako nujno, da zvečer ne pospraviš še tiste omare…ali lahko počaka, ko te bo »zagrabilo«, ko boš pri polni moči.

Predlagam ti, da narediš seznam, olajšaj si; daj si v opomnik vsak dan, SESTANEK (SESTANEK SAMA S SABO); kot z najvplivnejšim direktorjem, ki ti bo ponudil doživljenjsko zelo ugodno rento. Ja!! Če želita skleniti dogovor, je od sedaj potreben sestanek vsak dan. Vsak dan, znova določita uro (ura je lahko tudi stalna).

Jutri ob 17.15. sestanek Jasmina; to je čas: za meditacijo, dihanje, branje, vajo, sproščanje, čaj…čaj za to, kar rada počneš (če že obiskuješ kakšne vadbe ali kaj podobnega, je to samo plus; tole vseeno dodaš). Direktor čaka!! Če ne boš prišla, adijo priložnost!!

In seznam naprej: zapiši si, kaj imaš v planu, da boš pričela jutri: primer:

Zajtrk, služba, sestanek, kuhanje, doma pregledam papirje, peljem sina na nogomet, vmes likam, dam prati perilo, pospravim dnevno sobo, pobrišem prah, posesam, pospravim kuhinjo – pomivalni stroj, noter, ven…večerja, malo tv, spanje…

In potem samo ČRTAJ, PREČRTAJ! Veš, da lahko več kot polovica odpade? In da bo vse počakalo 🙂 Razporedi si. Ni ti potrebno vsak dan, vsega. Opazuj, kaj in kako ponavljaš. Ni ti treba sestani vsak dan, ni ti treba vsak dan brisati prahu. Ne izgubljaj časa. Ti si vredna. Tvoja družina je vredna. Zamenjaj besede s tem, kar bi si želela in jih prični vstavljati v seznam.

 

Zdaj je tvoj čas. Zbudi se. Čas je za življenje, ne za spanje!

In bodi najlepše…

Jasmina