Kako ustaviš v teh dneh ali na splošno željo po sladkem? Zaužiješ dovolj kroma? Veš, zakaj te to sprašujem? Krom telesu pomaga pri izrabi inzulina, hormona, ki skrbi za prehajanje krvnega sladkorja v celice, da ga nato uporabijo kot gorivo. Če ima telo dovolj kroma, lahko deluje učinkovito vzdržuje normalno raven krvnega sladkorja. Tako preprečuje nihanje sladkorja in s tem impulz, da si “lačna” sladkega!!
Pripravila sem ti super recept za pripravo praznične prosene kaše, ki ti bo zmanjšala željo in hlepenje po sladkem. Prosena kaša je tako priročna. Na sladek, slan način, z oreščki, s sadjem ali z zelenjavo…Za zajtrk, kosilo ali malico…V 1001 obliki jo lahko pripraviš in spreminjaš okuse. Priprava je zelo enostavna in hitra. Prosena kaša je hrana zime! Ena izmed top 5!
Je odlično živilo z odlično prehransko vrednostjo. Na želodec in prebavila vpliva zelo bazično, kar pomeni, da odpravlja zakisanost in ustvarja dobro osnovo in podlago v našem črevesju. Pospešuje odvajanje vode iz telesa in vzdržuje ugodne razmere za dobre bakterije v črevesju. Če želiš imeti lepo kožo, lase in za nohte si jo lahko brez pomisleka privoščiš večkrat na teden, kako tudi, če te napihuje in imaš težave z želodčno kislino ali bolečinami v trebuhu.
Ker se bližajo prazniki, sem se tokrat odločila za sladko varianto; Meni je ta recept tako dober in predvsem hiter, da se ga lotim skoraj vsak dan; sploh sedaj, ko je zima. Idealen zajtrk!! Je brez glutena – tako je primerna tudi za tiste najbolj stroge:) ta recept je tudi brez laktoze. Pa kako diši!!! Celo stanovanje zadiši po praznikih in pričara prijetno vzdušje.
Potrebuješ (za eno osebo):
- 3 jušne žlice prosene kaše
- 2 dcl mleka na rastlinski osnovi (mandljevo, kokosovo,…). Seveda lahko tudi navadno mleko + 0,5 dcl vode
- ščepec soli
- rozine
- ščepec cimeta
- goji jagode (po želji)
- jušna žlica zmletih orehov
- jušna žlica kokosa
- vanilija (burbonska); lahko tudi vanilijev sladkor, ampak burbonska vanilija je “zakon” 🙂
- (po želji pol olupljenega, naribanega jabolka)
Pa dajva: Tri žlice prosene kaše preliješ z mlekom. Počakaš, da zavre, potem ogenj zmanjšaš. Dodaš ščepec soli, burbonsko vanilijo, ščepec cimeta, manjšo pest rozin in goji jagod (po občutku, lahko daš manj, več…)+ naribano jabolko. Kuhaš na zmernem ognju, do mehkega oz. da mleko povre. Vmes seveda premešaš. Ko se je proso kuhano (cca.20 min), ga odstaviš, vmešaš žlico orehov in kokosa. In to je to! Enostavno, hitro in zeloooooooooo dobro 🙂
Varianta 2 (daljša): ko je proso kuhano, mu lahko dodaš tudi eno jajce + kokosovo smetano; pomešaš; in vse skupaj zapečeš v pečici (na 190 stopinj 15-20 min.)
Res si privošči tole enkratno pojedino! Prosim, če mi sporočiš, kako ti je všeč in kako je “ratalo” 🙂 Čakam…
Bodi lepo in naj zadiši!
Jasmina