Se imaš rada? Lahko stopiš samozavestno pred ogledalo in si z nasmeškom na obrazu ter ponosom v srcu rečeš: » Ime… rada te imam. Zares te imam rada.« Se občutiš kot nekaj najbolj dovršenega in lepega ter vrednega kar obstaja?

Ali je tvoja samopodoba nizka, si zelo kritična do sebe, se težko pogledaš v ogledalo in komaj preživiš ter se »vlečeš« iz dneva v dan?

Zakaj je tako? Mnogi trpimo zaradi pomanjkanja samospoštovanja, saj imamo v sebi programe, ki se nam zdijo napačni in se nam zdi, da je skoraj nemogoče, da bi se imeli radi takšne kot smo. Morda se sprašuješ kako naj se imaš rada, če pa si: debela, grda, čudna, smešna, nesposobna, ničvredna, brez pomenska, nekoristna…Naša ljubezen do samih sebe je pogojena: »rada se bom imela šele takrat, ko bom…« Ljubezen do sebe pogojujemo približno tako, kot pogojujemo ljubezen v odnosih: »rada te imam, če si takšen kot si želim jaz, po mojih volji in ne prestopaš zame zgrajenih okvirjev. Do tukaj te imam rada; ko to prestopiš pa lahko odideš iz mojega življenja in te ne maram več itd…«.

Najbrž si že slišala, da ne moremo nekoga zares ljubiti, dokler ne ljubimo sebe. Iz druge perspektive: kako lahko imam nekoga zares rada, če nimam rada in ne priznavam sebe?

Kakšen je občutek, ko ljubiš sebe? Se spomniš kako je, če si na sveže zaljubljen? No, tako je ko ljubiš sebe, le da se nikoli ne zapustiš. Ko se pričneš zares ljubiti traja ta ljubezen do sebe do konca, do smrti. Za to pa se je vredno potruditi mar ne? Sama sebi si edini človek, s katerim boš do konca življenja. Zato je še kako pomembno, kakšen odnos imaš sama s seboj.

 

Kje lahko pričneš; Prvi korak: PRENEHAJ SE KRITIZIRATI!

Si predstavljaš, kako bi se počutila sedaj, če te do sedaj ne bi nihče v življenju kritiziral? S tem se ne bi nikoli naučila kritizirati same sebe – tega sploh ne bi poznala.

Odloči se, da se boš prenehala kritizirati: nisem takšna, morala bi biti lepša, vitkejša, ne znam kuhati, nisem sposobna, moji boki so preširoki…Spomni se nase, ko si bila še otrok: ljubila si svoje telo in niti za trenutek nisi pomislila, kakšna si in kakšna naj bi bila. Kot otrok se nisi bala, da bi kdo zvedel kaj čutiš. Prav jasno si vsem pokazala svojo žalost, jezo, trmo ali svoje želje. Lačna sem, žejna sem. Nehaj, pojdi stran. Zelo jasno si dala vedeti drugim, kakšne so tvoje potrebe. Seveda, dokler nas niso pričeli obračati drugače: »ni lepo, če se jeziš. Ni lepo, če se jeziš. Zgini v svojo sobo in se umiri…«

Otroci vedno živijo v sedanjem trenutku in z lahkoto izražajo svoje želje in potrebe. So brez kritike o sebi o tem, kakšni so v redu in kako so napačni.

Ko odrastemo so v nas napačne zamisli iz otroštva, ki so postale naša realnost, nekaj, kar nas vodi skozi vsak dan; na notranjo modrost in resnico smo pa pozabili, saj sta preprosto oviti v meglico vseh vzorcev in prepričanj.

S tem si iz dneva v dan samo poglabljaš program znotraj sebe kako si slaba. Sodbe o sebi so pretirane. Sporočilo v tvoji podzavesti iz otroštva je: »z mano je nekaj narobe«. Kritičnost do sebe vleče nase kritike; ker kar daješ, to dobiš. Če se kritiziraš te bodo kritizirali najbrž tudi drugi.

Katere besede pa ti uporabljaš, ko se zmerjaš? Nekateri rečejo: sem »smotana«, joj, grozna sem, z mano ni nič, površna sem…

V sebi prični graditi občutek lastne vrednosti. »100X ponovi na glas: vredna sem.«

Ko se čutimo nevredne najdemo načine, da ostajamo v tem nevrednem stanju: ustvarjamo bolezen, bolečino, zlorabljamo telo s hrano, alkoholom. Prenehaj s samo kaznovanjem, ker nisi popolna. Kdo pa je popoln? Jaz še ga nisem srečala.

Nauči se, da prenehaš strmeti k popolnosti. To je breme. Odkrivaj svoje talente, sposobnosti, zmožnosti, ki te ločijo od drugih. Rodila si se za to, ker imaš edinstveno vlogo tukaj na Zemlji. Tukaj si, ker znaš in lahko pokažeš nekaj, kar si bodo drugi želeli videti in jih boš s tem osrečevala.

S kritičnostjo si to onemogočaš. Ne moreš premakniti naprej.

Ko pričneš ljubiti samo sebe, takšno kakšna si, se v tebi samodejno prične zbujati samo najboljše v tebi.

Naslednjič pa nadaljujeva z naslednjimi koraki, ki ti bodo pomagali pri tem, da se boš pričela imeti z vsakim dnem raje.

 

Bodi lepo,

Jasmina