Rada bi ti dokazala, da je joga res za vsakogar in danes razblinjam vse mite in prepričanja o tem, kdo je lahko jogist!

Spoznala sem veliko različnih učiteljev, takšnih in drugačnih.

Tukaj je 8 mitov, ki bi jih rada ovrgla o jogistih in njihovem načinu življenja.

Vsi neobveščeni si lahko po svoje razlagajo, kakšen naj bi bil učitelj joge ali jogist in kakšen naj bi ustrezal temu profilu.

1. Vsi jogisti so vegani. Če želiš k jogi, postani vegan.

Spoštujem vegane, poznam jih kar nekaj, ampak veganstvo ni odločitev katero sem sprejela zase. Morda še bo, ne vem. Sicer sem že vrsto let vegetarijanka in ne jem mesa, jem pa vse ostalo. Ne bodite presenečeni, če me vidite z velikim ribjim burgerjem, krompirčkom in čokoladno tortico za na vrh. Ker nekaj jogistov je veganov, ne moremo priti do zaključka, da so vegani vsi in da je edino to prav. Sicer pa boste našli na nekaterih največji dogodkih joge na svetu ponudnike hrane, kot so pica, hamburger, testenine, na drugi strani pa veganske sokove, falafel, brez glutensko in brez laktozno ponudbo. In veš kaj? Bivajo v sožitju in harmoniji. Vsi vedo, zakaj so tam in je vse v redu.

2. Če nisi super resen, že nisi jogist in ne moreš biti.

Si že kdaj slišala za jogo smeha? To je precej nasprotno od strogih, militantnih praks, ki si jih videla v filmih ali televizijskih oddajah. Toliko najbolj znanih učiteljev na svetu se ne boji nasmejati na svoj račun ali smešnim situacijam. Nekoč sem obiskala jogo, kjer smo se gledali iz oči v oči kar nekaj minut in se smejali drug drugemu. Bilo je noro smešno! Obstaja pa tudi druga stran: lahko boste obiščeš zelo resne tečaje. Lahko je poiskati takšne in drugačne.

3. Če nisi »dober« v jogi, nimaš kaj početi tukaj

Ni je podobne, take stvari, kot biti »slab« na jogi. Lahko si trd kot jekleni mož, ampak to ne pomeni, da si »slab« v jogi. Lahko sicer preklinjaš svojega učitelja, da te tako dolgo pusti držati neko pozo, ampak to ne pomeni, da si »slab« v jogi. Ali obratno: oseba, ki lahko minute drži neko pozicijo ni »boljša« od tebe. Pri jogi ne obstaja ti si »boljši« ti si »slabši«. Morda je nekdo že v osnovi spretnejši oz. je že razvil neke določene prednosti, ki jih ti še boš; ampak to ne pomeni, da je boljša oseba od tebe in da je preprosto bolj duhoven kot vi. Pri jogi na boljši in slabši kar pozabi! Konec razprave. Obljubi da si ne boste nikoli rekla: »ne gre mi, slab-a sem v jogi«. Ok? Dobro, vesela, da se strinjava 🙂

4. Moraš imeti »hipijevski« izgled, da izgledaš jogijsko

Niso se vsi jogisti zapustili, se ne umivajo, brijejo in ne uporabljajo deodoranta. Ena največjih zmot! Vsi od jogistov pričakujemo, da bodo nemarni, bosi, razcapani in takšni, ki živijo v gozdu v hiški iz drevja, brez elektrike, odtrgani od zunanjega sveta, so poeti, ki pesnijo cele dneve in noči. Takšni, ki ne potrebujejo nič, da so in živijo – in mislimo, da so samo takšni lahko zares »duhovni« in da ti »že vedo, kaj je življenje in bistvo«. To ni res. Obleka ne naredi človeka, tudi standard ne. Človeka naredi stanje duha.

5. Moški niso za jogo.

Če se vrneš nazaj in pogledaš v zgodovino joge, so bili moški tisti, ki so se številnejše ukvarjali z njo. Sedaj je joga postala že splošna vadba in se samo zdi, da ženske prevladujejo. Tudi najboljši športniki na svetu, igralci v najboljših nogometnih in košarkarskih klubi jogo izvajajo redno, saj jih naredi bolj učinkovitejše in uravnotežene. Joga je za vse, ki imamo telo. Če imaš telo, ki diha je joga 100% zate.

 6. Vsi jogisti so “duhovni”

Morda se vsi ne strinjajo in mislijo, da je vsak jogist »duhovni«. Prepričana pa sem, da je za nekatere joga samo fizična praksa, oblika vadbe. In tudi s tem ni nič narobe in je popolnoma v redu. Ravno to spoznavamo na jogi: kdo smo. Če želiš sprostiti svoje telesne napetosti in energijo ti bo joga vsekakor pomagala. Če želiš notranje napredovati, iskati resnico in duhovnost, ti bo joga pomagala tudi tukaj. Zato je joga vadba, ki ti nudi vse. Odvisno, kaj iščeš – oboje ti je na voljo.

7. Jogisti se nikoli ne razjezijo

Jogiji so resnični ljudje. Doživljajo celoten spekter občutkov, kot vsak drug človek. In samo zato, ker neprekinjeno lahko sedijo v meditaciji, 20 min. ali tri ure še ne pomeni, da so ves čas uživali v beli svetlobi in popolni ljubezni. Tudi jogiji so jezni ali žalostni, saj je ravno joga pomoč, orodje, ki pomaga pri odpravljanju in razumevanju občutkov in lastnega delovanja. Vsekakor močno in pozitivno orodje, ki ti lahko pomaga po premiku do svetlobe, ljubezni in resnice.

8. Joga ti je všeč ali pa ti ni

Obstaja veliko različnih vrst jog in mislim, da lahko čisto vsak najde vadbo, ki mu bo ustrezala. Vse od bolj športne, do mirne in duhovne joge. In obstaja na tisoče učiteljev. Vsak posamezni učitelj vam prinaša nov pogled, novo izkušnjo joge. Celo v istem slogu joge. Če se čutiš poklicana, da preizkusiš jogo, ne obupaj, če ti na prvem srečanju ne bo všeč. Če s časoma ugotoviš, da ta vadba ni zate, potem lahko poiščeš in izbereš drugo. Brskaj naprej. Ne glede na to, če misliš, da ne veš dovolj in nimaš izkušenj je na jogi vedno prostor za raziskovanje, vedno spoznaš nekaj novega in nekaj več. Ne boj se izstopiti iz cone udobja, pojdi v svet, ne veš kaj vse te čaka. Morda kaj najlepšega!

 

Še vedno misliš, da joga ni zate? Če ja, mi povej zakaj in ti razložim, da ni tako…:)

 

Bodi lepo!

Jasmina