S tabo bom delila recept za meni najboljšo oz. eno izmed najokusnejših tort, ki sem jih kdaj poskusila. Postopek za pripravo je enostaven in ne potrebuješ prav veliko sestavin. Tudi ni nujno, da si zelo izurjena v peki (imam zelo rada domača peciva, torte, ampak sama se pa redko spravim k peki:) Tudi ne bo te drago “stala” takšna tortica.  S tole sladico boš posladkala tudi vranico, ki ima rada sladkast okus. Seveda je ta tortica lahko zelo zdrava, kar pa je odvisno od tebe, kakšne sestavine boš izbrala. Torta je brez glutena, tako da pridejo na svoj račun tudi tisti, ki se ga izogibajo (če izbereš sestavine za zamenjavo – glej v oklepaju, je lahko tudi brez laktoze).

 

Potrebuješ:

 • 9 jajc (jaz vedno kupim izključno ekološke)
 • 250 g sladkorja (jaz uživam in kupujem izključno kokosov sladkor, priporočam tudi tebi – da se na VELIKO izogibaš belega)
 • 250 g temne čokolade (za kuhanje)
 • 150 g mletih orehov (ali mletih mandljev) – po želji
 • 1 vanili prašek
 • 1/2 pecilnega praška (jaz raje uporabim vinski kamen)
 • 300 g masla (vedno kupim bio, pusti ga čez noč zunaj, da se zmehča)
 • 1 sladka smetana (jaz uporabljam kokosovo smetano)

 

 

Pa dajva:

Testo:

 1. najprej ločiš rumenjake in beljake (s tem, da daš dva rumenjaka v posodico posebej). Nato narediš iz vseh 9-ih beljakov sneg.
 2. 7 rumenjakom dodaš 150 g sladkorja in jih penasto umešaš + dodaš vanili sladkor + 150 g predhodno stopljene čokolade nad paro + 150 g orehov + pol pecilnega (oz. vinskega kamna). Nato v maso umešaš še sneg. Mešaš s kuhalnico, počasi, z občutkom in ljubeznijo 🙂

Predhodno segrej pečico na 180 stopinj. Testo vliješ v okrogli tortni model obložen s peki papirjem (lahko ga na tanko namažeš tudi z maslom, da bo pečeno testno lažje odstopilo od papirja). Pečeš cca. 30 min (s palčko ali vilicami preveriš, če je testo že pečeno – ni več mehko ampak kompaktno in tudi na palčko se testo ne prime več).

Nadev:

 1. 2 rumenjaka (ki si jih predhodno dala na stran) + 100 g sladkorja skuhaš nad paro. Pomešaš. + dodaš 100g čokolade. Počakaš, da se masa malo ohladi. Dodaš 300 g masla + predhodno stepeno smetano. Vse zmikaš, da dobiš gladko kremo. Za pol ure jo daš v hladilnik, da bo bolj mazljiva.

 

Pečeno testo prerežeš na polovico, uporabiš polovico kreme, premažeš, “zapreš”. Ostalo polovico kreme premažeš po torti. Po želji jo lahko okrasiš s smetano, sadjem, orehi…vse paše nanjo.

 

Želim ti dober tek! Poročaj, objavi fotografije…

 

Bodi lepo, Jasmina

 

panama