Tokrat sem ti pripravila priročen, dober in hranilni recept, ki ga lahko koristiš za malico, kosilo, zajtrk ali večerjo. Tako zelo je priročen, da ga lahko vzameš s sabo v službo in ne skrbiš glede zdrave prehrane. Priprava je zelo hitra in enostavna.

Rada imam hitre in zdrave rešitve. Zdravo ne pomeni, da ti vzame veliko časa s pripravo.

Rcepet je primeren tudi za vse, ki se izogibanju glutena, laktoze itd.

Lahka jed z veliko beljakovinami. Če želiš povečati mišično maso in izgubiti odvečne obročke bi bilo koristno, da povečaš vnos beljakovin in omejiš vnos ogljikovih hidratov (sploh tistih iz kruha, slaščic, testenin…).

Potrebuješ:

  • čičeriko (jaz kupim že kuhano, v stekleeni embalaži – vedno bio! Imajo jo skoraj že vse bolje založene trgovine). Če jo kupiš za pripravo, jo najprej namočiš in namakaš približno šest ur (lahko jo pustiš tudi čez noč) in jo kuhaš cca. 1 uro. Nekateri jo že med namakanjem precedijo in namočijo še enkrat.
  • por
  • česen – 2 stroka (po želji, mi ga obožujemo, ampak tudi brez je dobro)
  • korenček
  • zelena in/ali rdeča paprika
  • kumara
  • rukola
  • sol
  • olje: bučno in/ali olivno
  • kajenski poper (ali navaden poper)
  • sok pol limone
  • oregano

Pa dajva:

Vzameš posodico, vanjo streseš čičeriko (seveda najprej odliješ vodo). Dodaš: na majhne kolobarje narezan por, narezan česen, naribaš korenček, na konce narezano polovico paprike (rdeče in zelene), na koščke, kvadratke narezano kumaro (predhodno jo olupiš), začiniš po občutku in okusu (soliš, popraš, olje + stisneš sok polovice ali cele limone). Pustiš stati pol ure, da se sestavine prepojijo in povežejo okusi (drugi dan je meni še boljši okus).

Pripraviš rukolo: jo umiješ in položiš na krožnik. Dodaš zgornjo mešanico.

Uživaš in dober tek 🙂

Čičerika je tako okusna in zdrava, da jo nujno vključi na seznam tvoje prehrane in jedilnik. Je lahko prebavljiva in je odličen vir beljakovin (kar 25%)  za vegetarijance, sladkorne bolnike (nizek glikemični indeks), športnike. Pospešuje prebavo in nase veže toksine iz črevesja.