Jesen, v vsej svoji lepoti in barvitosti. Jesen je povezana s pljuči. Zdaj je čas, da maksimalno okrepiš tvojo pljučno energijo.

Z učinkovitimi vajami aktiviraj pljuča in se prični učiti odpuščati, vadi skupaj z mano:

https://www.jasminaturnsek.si/jasminin-klub

 
S pljuči je neposredno energetsko povezano tudi črevesje, koža in imunski sistem, ščitnica.

V tem času smo se posebej dovzetni za zunanje vplive, viruse, bakterije. Zato je dobrodošlo, da poskrbiš za pljuča in s tem za črevesje, kjer domuje imunski sistem. Pljuča so povezana z debelim črevesjem in težave z njim se lahko kažejo kot spremembe na koži. Zato je tako pomembno poskrbeti za zdravo črevesno floro.

85% bolezni je povezanih z neravnovesjem bakterij v črevesju. Tukaj se gradi naš imunski sitem. Debelo črevo je tudi najstarejši organ, ki se je razvil kot prvi. Debelo črevo je odgovorno za odpuščanje negativnih vzorcev, občutkov, misli. Če imaš težave z odpuščanjem se bo to kazalo v zaprtosti. Diareja pa pomeni, da želiš nekaj spustiti oz. odpustiti kar še ni predelano je nerazumljeno in prehitevaš z odpuščanjem.

Imaš težave, kot so: suha koža, atopični dermatitis, suhi lasje, astma, alergije, ki se navezujejo na dihala, težave s sinusi, bolečine v ramah, rokah, zgornjem delu hrbta, prehladi, pljučnica, kašelj, bronhitis, gripa…potem je skrajni čas, da poskrbiš za pljuča.

Primankljaj pljučne energije se kaže tudi, če nimaš volje, občutiš pomanjkanje energije, poguma, odločnosti, čustveno nestabilnost, povečano tesnobo, žalost in depresijo.

V pljučih domuje pogum. Ko pljuča delujejo s svojo polno močjo imamo dobro prebavo, lepo in napeto kožo, smo sposobni odpuščati in oproščati, smo pogumni in imamo voljo. Spravljeni smo s preteklostjo in nas za prihodnost ne skrbi.

Znak močnih pljuč je tudi zelo izostren vonj. Nos je tisti, ki na obrazu predstavlja pljuča. Po diagnostiki obraza pomeni velik nos veliko kapaciteto pljuč. Nos, ki je neprestano zamašen in kronično otečeni sinusi so znak pljučne stagnacije.

Zato se veseli, če je tvoj nos velik! 🙂 Tvoja energija pljuč je močna!

Prehrana: v času jeseni ne uživaj več toliko surove, presne zelenjave. Počasi “preklopi” na toplo, kuhano hrano ki greje telo. Sedaj potrebujemo hrano ki greje in ne ki hladi (kot npr. paradižnik ali jagode). Sedaj je čas za: repo, zelje, cvetačo, buče, brokoli, špinačo, proso, krompir. Poskušaj uživati sezonsko zelenjavo, to kar raste sedaj.

 

Kako okrepiti pljuča? Seveda so pljuča povezana z DIHOM. Vzemi si čas za globoko in mirno dihanje. Tako razbremeniš prebavila, jih pretočiš s kisikom in nahraniš tudi kožo in seveda še ostale TOP vaje:

 

1.VAJA, NASVET, TRIK…? MASIRAJ STRANI NOSU:

Na obeh straneh nosa se nahaja palača zdravje in področje imunskega sistema. S kazalcem masiraj gor in dol ob straneh nosu- od devet do trideset krat. To naredi počasi in postopoma pritiskaj vedno močneje. Drgni ob strani nosu gor in dol, dokler ne začutiš toplote. To narediš vsako jutro, ko vstaneš, kar ti bo še posebej koristilo v hladnem vremenu.