Ne vem, kako je pri tebi doma 🙂 vem pa kdo in kako je to v tvojem telesu! Organ, ki podpira “vse štiri vogale” v našem telesu je vranica. Vranica se nahaja v zgornjem levem predelu trebušne votline pod prepono, za želodcem. Filtrira kri in tudi prebava ter presnova sta v tesni meri odvisni od delovanja vranice.  Delovanje vranice je tesno povezano s trebušno slinavko in želodcem. Organi v skupni povezavi imajo to nalogo, da fizično prehranjujejo telo in procesirajo hranila, ki jih prejmemo s hrano in pijačo.
Vranica je eden od ključnih 5 organov. Povezana je z elementom zemlje in se aktivira med prehodom letnih časov.  Ta prehod se dogaja zdaj, v naravi in tvojem telesu. Energijo pljuč bo vranica potisnila naprej v ledvice (organ zime). To je naporen in močan proces, ki bo trajal vse do začetka novembra, ko v našem telesu natopi zima. V tem času lahko občutiš večjo obremenitev, brez voljnost, izčrpanost in večjo željo po sladkem in ogljikovimi hidrati, še posebej v popoldanskem čas. To pomeni, da je vranica izčrpana in jo je potrebno okrepiti. Opaziš lahko nihanje razpoloženja, željo po večji potrditvi in pozornosti. Morda aktivno premišljuješ, kaj bo v prihodnosti in nenehno premlevaš. Če imaš težave z mišicami, težko pridobiš mišično maso, povišan krvni sladkor, napade lakote, motnje prehranjevanja (anoreksija, bulimija – odražata nemoč vranice), povešena koža, napihnjenost, refluks, bolečine v želodcu, težave s prebavo, mlahave ustnice, upadlo zgornjo ustnico, vdrto lično področje…Vse to so simptomi, ki odražajo šibko moč vranice. Tudi to, če se z lahkoto zredimo ali težko shujšamo je povezano z močjo oz. šibkostjo vranice.

V vranici domuje zaupanje do matere zemlje – do materialnega sveta, do tega kar vidiš, kako se znajdeš in kakšen je odnos do sveta, tega, ki ga vidiš in kako deluješ in dojemaš odnose (tukaj so zelo v ospredju tudi odnosi mama-otrok). Vranico izčrpavaš z dolgotrajno zaskrbljenostjo, s pretiranim tuhtanjem, razmišljanjem kaj bo v prihodnosti – sploh razmišljanje o stvareh, na katere nimaš vpliva.

Znak močne vranice je tudi zelo izostren okus. Usta so na obrazu predstavnik vranice. Kakšna so tvoja usta? Polna, sočna, močna, tanka, zaprta, mlahava…

Pri diagnostiki obraza določimo osnovno moč vranice (+ trebušne slinavke in želodca) po ustih- kraj, kjer vstopata hrana in pijača v telo. Barva, vlažnost, oblika, velikost, polnost ali praznost ust nakazuje na moč vranice (več o tem se lahko naučiš na tečaju joge obraza, kjer zelo podrobno diagnosticiramo vsaki delček obraza, ki je povezana s točno določenim organom, žlezo in kjer se naučimo, da vsaka guba, črta, pika na določenem področju odseva tvoje zdravstveno stanje).

Prehrana: v času aktivne vranice ne uživaj surove, presne zelenjave, saj je ta hrana v tem času za vranico in telo težko prebavljiva. Če imaš pa z želodcem in prebavo težave, se v tem času še posebej izogibaj surove hrane.  Juhe, obare in kompoti bodo pomirili tvoj sistem. Vranica obožuje sladko (ampak ne napolitank:) – sladkast okus – kostanj, sladek krompir, buče, žita, hrana rumeno-oranžno-rjave barve. Tudi pijača naj ne bo mrzla ampak mlačna do topla

1.VAJA:

Aktivno odpiraš in zapiraš usta: “aaaaaaaa” (močno odpreš usta in jih “zategneš) in potem v skrčiš v “ooooo”, ki naj bo dolg in ozek. Torej, izvajaš dinamično: a-o-a-o-a-o. Dvakrat po 30 (šteje. a=1, o=2, a=3, o=4…itn. do 30). Naj bo pozornost res na ustih in kotičkih. Močno opiraš in krčiš (odpiraš v a, skrčiš v o). Vokal a in o lahko izgovoriš tudi na glas. S to vaji izrazito pretočiš meridian želodca in s tem vranice. Polniš vranico z energijo in jo hraniš. Ponoviš 3x po 20 ponovitev.

VADI SKUPAJ Z MANO V Jasmininem Klubu:

https://www.jasminaturnsek.si/jasminin-klub

 

vranica1