V naravi in s tem v nas, saj smo narava, je že pomlad! Letni čas se je zamenjal.

Naslednje tri mesece (februar, marec, april): POMLAD! čas jeter, žolčnika, živčevja, kit, nohtov. Področje, kjer na obrazu preverimo stanje naših jeter so oči, obrvi in področje med obrvmi. Povezavo z jetri ima tudi čeljustni sklep.

Pomlad: iz semena, ki smo ga posadili pozimi bo zrastlo novo življenje. Nova priložnost. Nova rastlina bo dovolj močna le, če smo pozimi nabrali dovolj energije in če  je ozimnica oz. zaloga ledvične energije zadostna. Prvi znaki spomladanske utrujenosti, prvi znaki energije, pomanjkanje volje, če zboliš na prehodu letnega časa; vse to nakazuje nato, da pozimi nisi poskrbela dovolj zase. Zaloge zimske energije porabljaš in žanješ pridelek celo leto. Če si zamudila moč zime, ne skrbi, bo še priložnost.

Do takrat pa poskrbi za organ, ki se izraža sedaj. Nova rast, nov začetek. Čas za sproščanje jeze in razdražljivosti in krepitev prijaznosti in dobrote. Izbruhi jeze, bes, agresija, notranji nemiri in boji, ne odpuščanje – držanje zamer, ljubosumje, sovraštvo, lahko trajno poškodujejo jetra.

JEZA uničuje tvoja jetra. Nauči se jo varno sproščati. Tako da ne škodiš sebi in drugim.

Kako preveriš, če so tvoja jetra oslabljena: Srbenje kože, ki ga spremlja utrujenost. Oslabljeno delovanje jeter se lahko kaže tudi pri ženskah, ki jim izostaja menstruacija (amenoreja); tudi boleče menstruacije so posledica neravnovesja energije v jetrih. Glavoboli, bolečine v sklepih, zategnjenost vezivnega tkiva (negibčnost).  Krhki, lomljivi nohti so znak oslabljenega delovanja jeter. Vid je povezan z delovanjem jeter, saj so tudi glavni predstavnik jeter na obrazu oči (tudi suhe oči). Če se zjutraj zbudiš utrujena in neprespana je to pokazatelj šibkih jeter. Slaba, počasna prebava z občasno napihnjenostjo in slabostjo. Tiščanje in bolečina pod desnim rebrnim lokom. Debelost – osrednja porazdelitev maščob okrog trebuha in otežena izguba kilogramov kljub spremembi prehrane in gibanju. Zatečeni sklepi, koža brez sijaja, mastni lasje, ciroza…

Da zelo učinkovito pomagaš in razbremeniš jetra, ti bo časovno vzelo le 20-25 min.  Potrudi se! Tako malo časa, za tako velik efekt. Vaje so zelo enostavne.

Kako lahko jetra okrepiš?

1. Prehrana: barva jeter je zelena. Sedaj je čas za vse zeleno: regrat, čemaž, koprive, šparglji, brokoli, artičoke, radič rukola, brstični ohrovt, koromač. Janež, rožmarin, ingver, limona, da segreješ telo.

Iz prehrane izloči naslednje: čokolado, kakav, lososa, mlečne izdelke, oreščke, slive, češnje, pomaranče (vsaj za dva meseca).

Jetra so najbolj aktivna med 1 in 3 uro zjutraj. Se zbujaš ravno ob tem času? Pomembno je, kdaj se ponoči zbujaš. V bistvu te zbudi neravnovesje določenega organa.

2. Vaje (glej spodaj).

Jetra čistijo in nas krepijo. So zelo velik in pomemben organ. Tehtajo okoli en kilogram in pol. »Kemična tovarna« jim lahko rečemo, saj opravljajo zelo veliko funkcij. Snovi iz prebavil, ki se vsrkajo v kri – to so sladkorji, beljakovine, maščobe, predelajo in jih spustijo nazaj v krvni obtok v takšni obliki, da jih telo lahko uporabi. Zelo pomembna naloga jeter je razstrupljanje določenih snovi, in sicer toliko, da jih telo lahko izloči skozi ledvice ali prebavil. Jetra dnevno tvorijo okoli pol litra žolča, ki ga spuščajo po žolčnih poteh v dvanajstnik. Žolč je pomemben pri razgradnji maščob. V jetrih se skladiščijo pomembne snovi, kot so glikogen, beljakovine in vitamini, ki jih lahko organizem izkoristi, ko jih potrebuje.

Pripravila sem ti sklop super efktivnih vaj, ki razstrupljajo jetra in jih krepijo

1. VAJA: Imaš težave z očmi? Potem bo tale enostavna vaja zate več kot dobrodošla

Oči so povezane z jetri. Aktivacija teh dveh točk izredno krepi oči, pomaga odpravljati rdečico oči, suhost, pri vnetju očesnega živca, vnetju mrežnice, sive mrene, glavobola in migrene. Blaži srbečico in ostale težave z povezavi alergij (seneni nahod), bolečine v očeh, pri zamegljenem vidu.

Točki B1 in B2 sta najboljši točki pri vseh težavah z očmi.

a) prva točka; nahaja se na začetku notranje strani obrvi: S kazalcem ali sredincem pritisni v to področje in z majhnimi krogci masiraj nekaj časa v eno stran nekaj časa v drugo (2 min. v eno, 2 min. v drugo). 4 min

b) druga točka; nahaja se cm. navzgor od očesnih jamic, na kosti. Postopek – glej točko a) 4 min.

Vadi skupaj z mano:

https://www.jasminaturnsek.si/jasminin-klub