Veš, da je to, koliko ti je vroče odvisno tudi od hrane, ki jo zaužiješ?

Hrana nas lahko pogreje ali nas hladi. V stari tradicionalni medicini se tega že zavedajo zelo dolgo. Vsak letni čas je povezan tudi s hrano, katero naj bi uživali; in vsak letni čas ima tudi prav posebna živila, ki telesu še bolj odgovarjajo kot sicer. Vsak letni čas je povezan tudi z določenim elementom (npr. poletje – ogenj) in organom (npr.poletje-srce). Torej: poletje, ogenj, srce in barva poletja rdeča. Kar pomeni, da sami ognjeviti elementi. Čez poletje se lahko hitro “prekurimo” – kar pomeni, to, da če potenciramo ogenj v nas lahko povzoročmo požar, sušo…izušimo vodo (naše ledvice) in potem smo čez poletje: utrujeni, težko spimo, imamo občutek težkih rok in nog, občutek težkega premikanja.

Da pogasiš ogenj znotraj sebe, balanisraš energijo srca in ožilja, si lahko pomagaš tudi s pravilnim izborom prehrane. Ker RES NI VSEENO in NEPOMEMBNO kako se prehranjuješ ob posameznem letnem času.

Poleti se hladimo od znotraj navzven.

Za poletje izberi lažjo, bolj sočno prehrano, ki vsebuje veliko vode – sadje in zelenjava.

TOP 5

1. PARADIŽNIK: predstavlja srce. Paradižnikova solata, začinjena z baziliko te bo prav prijetno pohladila. Začiniš jo z malo pirasnke soli (malo, ker sol tudi greje) in sončničnim oljem. Lahko si pripraviš tudi lahko paradižnikovo juho in jo poješ mlačno – hladno. Če paradižnik pokuhamo se njegova struktura hranilnih sestavin še izboljša. Nekateri celo pravijo, da je prekuhan paradižnik še bolj hranilen in imamo od njega večji izkoristek. Na kokosovem olju popražiš nekaj česna, dodaš paradižnik, ga pokuhaš in nato zmešaš s palčinim mešalnikom. Posebej skuhaš štiri žlice basmati riža in ga dodaš v juho. Začiniš jo lahko z baziliko. Odlična malica ali kosilo!!!

2. KUMARICE: paradižnikovi solati lahko dodaš tudi kumarice. Kumarice zelo hidrirajo in vlažijo telo, poleg tega pa iz telesa odvajajo odvečno vodo. Pripravi si napitek iz kumarice:

Potrebuješ:- vrč vode (2l, lahko tudi manj)- limono– kumaro

Kumaro narežeš na kolobarčke (lahko vse do 5mm, kakor ti paše), limono narežeš na kolobarčke (potrudi se, da izbereš bio; če ne jo raje olupi) daš vse skupaj v vrč in preliješ z vodo. Postaviš v hladilnik in popiješ vsako uro en kozarec. Meni je iz hladilnika napitek prehladen, zato vedno dodam zraven toplo vodo.

Všeč bo tudi vsem, ki vam samo voda ne diši preveč. Tako imaš super naravno, domačo vodo z okusom brez dodanih sladkorjev.

Seveda lahko po želji dodaš še kakšno sestavino, kot sta meta, melisa…

3. LUBENICA: vsebuje velike količine antioksidantov, ki odstranjujejo proste radikale. Kar pomeni, da ima veliko čistilno funkcijo in hkrati razstrupljevalno. Vsebuje veliko vode in zelo hidrira. Hkrati je nizkokalorična in te posladka.

Lahko si narediš solato iz lubenice! Paradižniku in kumari dodaš na koščke narezano lubenico. Začiniš jo lahko tudi z rukolo, grškim sirom ali dimljenim lososom. Tako bo solata osvežilno sladko, slano, kisla (če dodaš še limonin sok).

Lahko pa si pripraviš sadno solato: lubenica, melona, breskve, marelice – začinjeno s sokom grenivke in limone. Preliješ z žličko kokosovega olja, ki izjemno hladi.

.

4. BUČKE: tudi bučke spadajo v kategorijo živil, ki hladijo. Za bučke obstaja tisoč in en recept. Lahko si pripraviš od solat, juhe, žar, pečeno, kuhano…

Jaz obožujem polpete iz bučk: bučko naribam, naribam tudi korenček – posolim in iztisnem vodo. Dodam 1 jajce in nekaj brezglutenske moke – dodam jo po občutku, toliko, da lahko oblikujem polpet. Nato polpetke ocvrem na kokosovem olju do zlato rjavega. Lahko dodaš tudi tuno, parmezan ali fetko. Zraven si pripraviš solato.

5. RIBE: ribe sodijo med hrano, ki hladi, tako da si lahko privoščiš čez poletje veliko morske hrane. Pripravi si orado, brancina ali osliča na žaru in zraven pojej veliko skledo solate.

 

Seveda si lahko pomagaš tudi z vajami, ki ti bodo pomagale, da se uhladiš in predvsem, da ohladiš vročo glavo;

Tukaj: https://www.jasminaturnsek.si/jasminin-klub