Ščitnica je žleza z notranjim izločanjem, ki  izloča več hormonov, ki jih skupaj imenujemo ščitnični hormoni. Glavni hormon je tiroksin, imenovan tudi T4. Ščitnični hormoni delujejo po vsem telesu in vplivajo na presnovo, rast in razvoj ter telesno temperaturo. V otroštvu in otroštvu je ustrezen ščitnični hormon ključnega pomena za razvoj možganov.Če imamo težave s ščitnico, lahko to vpliva tako na naše fizično in duševno zdravje.

Nahaja na sprednji strani vratu in ima obliko metulja. Zato ji ljubkovalno rečemo tudi “žleza metuljčica.” Ščitnica tehta v povprečju med 20 in 60 gramov.

Hormoni ščitnice igrajo pomembno vlogo pri uravnavanju naše teže, ravni energije, notranje temperature, kože, las, rasti nohtov in pri mnogih presnovnih procesih v našem telesu.

 

Vsaka celica v telesu je odvisna od ščitničnih hormonov in uravnava presnovo v celicah!!

Normalna ščitnica proizvaja približno 80% T4 in približno 20% T3, vendar ima T3 približno štirikratno “moč” hormona kot T4.

Preveč aktivna ščitnica (znana tudi kot hipertiroidizem) se pojavi, če ščitnica proizvaja preveč hormonov. Pri premalo delujoči ščitnici (hipotiroidizem) žleza ne proizvaja dovolj hormonov. Obe neravnovesji lahko povzročita veliko število simptomov.

Ščitnica se lahko poveča. Včasih se poveča celotna ščitnica (golša), včasih pa v žlezi zrastejo posamezne grudice, imenovane vozlički.

 

Za zdravje ščitnice lahko poskrbimo na popolnoma naraven način!

 

Ščitnica je pod nadzorom hipofize, majhne žleze na dnu možganov. Ko raven ščitničnih hormonov (T3 in T4) pade prenizko, hipofiza proizvaja ščitnični hormon (TSH), ki stimulira ščitnico, da proizvaja več hormonov. Pod vplivom TSH bo ščitnica proizvedla in izločila T3 in T4 ter tako zvišala njihovo raven v krvi. To ravnovesje se lahko sicer poruši.

Sama sem si povišane vrednosti ščitnice uravnala z jogo obraza. Pa ne samo jaz!! V času poučevanja joge obraza (skoraj 10 let) sem bila priča ŠTEVILNIM ženskam, ki so hodile k meni na jogo obraza in se jim je ščitnica popolnoma pozdravila. Moja “vadeča,” ki je tako navdušena nad vsem kar počnem, vadi z mano že od začetka, odkar sem začela poučevati in je po 30 letih jemanja zdravil za ščitnico po 2 letih z zdravili popolnoma prenehala.

A ni to čudovito???? In ona je samo ena izmed mnogih, katerim se je stanje izboljšalo.

Zakaj je to tako?


Joga obraza zajema več vidikov delovanja.


1. FIZIČNI (kjer z močnimi vajami izvajamo antigravitacijski proces oz. po domače povedano “dvigamo, bildamo” mišice, kar se na obrazu pozna kot manj gubic, gladek, napet obraz, dvignjen obraz, pomladitev…)

2. ENERGETSKI NIVO (ko aktiviramo obraz poženemo pretok energije po CELEM telesu)

3. AKTIVACIJA NOTRANJIH ORGANOV
 (ko vadimo z obrazom in delom obraza, ki je povezan z notranjostjo – diagnostika obraza – neposredno aktiviramo tisti del v notranjosti telesa)

4. HORMONSKI SISTEM!!! To je ta, ki naju zanima danes. Z vajami aktiviramo (s pritiskom, ki ga ustvarimo z mišicami) možgane in pa TRI NAJPOMEMBNEJŠE ŽLEZE od katerih je odvisno DELOVANJE VSEH PREOSTALIH ŽLEZ V TELESU!!!

Vaje tudi stimulirajo območje grla, kjer se nahaja ščitnica. Lahko povečajo cirkulacijo na tem področju, sprostijo napetost v grlu in okrepijo vrat.

In delovanje ščitnice je odvisno od delovanja HIPOFIZE (žleze v glavi, ki jo z vajami res močno stimuliramo).


Ni čudovito, da imamo z obrazno jogo DOSTOP DO TEH DELOV??? 🙂

Hipofiza je majhna žleza znotraj naše glave – tako majhna in nam lahko povzroča tako VELIKE težave!!

Ne glede na to, koliko smo stari ali mladi je VEDNO pomembno, da imamo HORMONSKI SISTEM URAVNOVEŠEN. Od delovanja hormonov je odvisno vse!! A smo zdrave, lahko shujšamo ali se počutimo vesele…

Na vseh nivojih so hormoni največji in naj pomembnejši prenašalci informacij in sporočil – NAVODILA PA SE PRIČNEJO V GLAVI.

Srčno vabljena na naslednjo delavnico, na kateri bova poskrbeli za zdravje ščitnice: 

https://www.jasminaturnsek.si/delavnica-joga-obraza-10-8-2021


Ne glede na to ali imaš tukaj težave ali ne, je super, če pretočimo te dele!!

Dobrodošla na delavnice in srečanja: 

Poglej si še prispevek: Učinkovite vaje za ščitnico

https://www.jasminaturnsek.si/premagaj-hormonsko-neravnovesje-scitnice-z-jogo-obraza